Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Sinfoniaorkesteri ja Kuopion kaupunginorkesteri

Sinfoniaorkesteri on melko uusi asia länsimaisen musiikin historiassa. Nykyiseen muotoonsa se vakiintui vasta 1800-luvulla vastaamaan romantiikan ajan musiikin monipuolista ilmaisutarvetta. Nykyisen muotoisen viulun kehittymisen myötä jousisoittimista muodostui orkesterin runko. Puupuhaltimia ja vaskipuhaltimia lisättiin ja niihin tehtiin teknisiä uudistuksia. Myös lyömäsoittimien määrä kasvoi. Orkesterin koon kasvaessa ja musiikin monimutkaistuessa orkesterin johtaminen siirtyi konserttimestarilta orkesterinjohtajalle eli kapellimestarille. Täysimittaisessa sinfoniaorkesterissa on 70-100 soittajaa.

Kuopion kaupunginorkesteri on kooltaan keskisuuri ja sen kokoonpano soveltuu erityisen hyvin romantiikan ajan musiikin esittämiseen. Orkesteriin kuuluu 44 vakituista soittajaa: 1. viulu 8, 2. viulu 6, alttoviulu 5, sello 4, kontrabasso 3, huilu 2, oboe 2, klarinetti 2, fagotti 2, käyrätorvi 4, trumpetti 2, pasuuna 3 ja lyömäsoittimet 1. Jos esitettävä teos vaatii enemmän soittajia, orkesteri palkkaa konserttikohtaisesti lisää soittajia. Kuopion kaupunginorkesterin kotisali on Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisali.

Sinfoniaorkesterin istumajärjestys vakiintui toisen maailmansodan jälkeen nykyiseen muotoonsa, vaikka se voi hieman vaihdella teoksesta, esityspaikasta ja kapellimestarista riippuen. Ensimmäiset ja toiset viulut sijoittuvat kapellimestarin vasemmalle ja sellot ja kontrabassot oikealle puolelle. Alttoviulut soittavat näiden välissä kapellimestarin edessä. Puhaltajat on sijoitettu alttoviulujen taakse. Ensimmäisessä rivissä vasemmalla on huilut ja oikealla oboet, toisessa rivissä vasemmalla on klarinetit ja oikealla fagotit. Puupuhaltimien takana soittavat vasket vasemmalla käyrätorvet, keskellä trumpetit ja oikealla pasuunat ja tuuba. Takimmaiseksi sijoittuvat lyömäsoittimet ja viulujen taakse harppu ja piano.

Partituuri on nuotti, johon on koottu alakkain kaikkien orkesterin soittimien stemmat niin, että kapellimestari näkee yhdellä silmäyksellä, mitä orkesterissa milloinkin tapahtuu.

TEHTÄVIÄ:

1. Käydään soitinkuvien avulla läpi sinfoniaorkesterin soittimet.

2. Piirrä paperille sinfoniaorkesterin yleisin istumajärjestys. Voit piirtää kunkin soittimen ja soitinryhmän tai käyttää väri- tai muotokoodeja.

3. Tehdään ryhmissä kuvapartituureja esimerkiksi piirtäen, maalaten, erivärisistä papereista leikkaamalla. Jokaiselle soittimelle tai soitinryhmälle tehdään oma stemma. Voidaan käyttää omia keksimiä tai rytmi- ym. soittimia tai ihmisääntä. Soitetaan ”teos”, jolloin yksi oppilaista näyttää partituurista mitä vauhtia edetään.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio