Kuopion Kaupunginorkesteri

 
 

Kapellimestari

Kapellimestari on orkesterin johtaja. Hänen tehtävänään on vastata teoksen kokonaistulkinnasta. Esitystilanteessa hän pitää soiton koossa ohjaamalla soittajia niin, että koko orkesteri soi kuin yksi suuri soitin. Kapellimestari käyttää oikeassa kädessään tahtipuikkoa, jonka avulla hän näyttää soittajille esitettävän kappaleen esitysnopeuden eli tempon. Kapellimestari näyttää myös tempon tilapäiset vaihtelut ja sen pysyvämmät muutokset. Vasemmalla kädellään hän varmistaa eri soittimien ja soitinryhmien sisääntulot ja eri soitinryhmien soinnin tasapainon. Kapellimestari näyttää käsillään ja usein koko kehollaan äänenvoimakkuuden vaihtelut. Myös kapellimestarin ilmeet ja eleet kertovat soittajille haluaako hän musiikin kuulostavan esimerkiksi iloisen keveältä, surulliselta vai raskaan paatokselliselta.

Suurin osa kapellimestarin työstä tapahtuu jo hyvissä ajoin ennen esitystä. Hän tutustuu teokseen sen partituurin avulla miettien esitystempon, fraseerauksen, äänenvoimakkuuden vaihtelut ja musiikin tunnelman säveltäjän antamien ohjeiden pohjalta. Kapellimestarin on tunnettava hyvin musiikin eri tyylilajit, jotta tyylin ja tulkinnan yhteys olisi saumaton. Kapellimestari suunnittelee myös harjoitusajan mahdollisimman tarkan hyväksikäytön.

TEHTÄVIÄ:

1. Tutustutaan kapellimestarin rooliin ja tehtäviin. Harjoitellaan eri tahtilajien lyömistä (2/4, 4/4 ja 3/4).

2. Jokainen keksii itselleen soittimen: avainnippu, paperiarkki, pastillilaatikko, repun vetoketju, kynä ja tuolinjalka… Kokeillaan minkälaisia ääniä omasta soittimesta saa aikaan. Esitellään muille, keksitään yhdessä lisää. Käydään läpi musiikin tempoon ja dynamiikkaan liittyviä musiikkitermejä.

Yksi oppilaista on kapellimestari. Orkesteri soittaa vapaassa tempossa. Kapellimestari ohjaa ilmeillä, eleillä ja koko keholla soittajia soittamaan hiljaa, voimakkaasti, pehmeästi, kulmikkaasti, vihaisesti, hempeästi, nopeasti, hitaasti… pidetään välillä taukoja, venytetään fermaattia…

3. Soittajat jakautuvat ryhmiin soittimien sointivärien perusteella. Soitetaan edelleen tempo rubato. Kapellimestari johtaa orkesteria niin, että välillä soittavat kaikki, välillä yksi ryhmä tai muutama. Eri ryhmiä voi ohjata soittamaan eri voimakkuuksilla, tehdään hitaita ja nopeita crescendoja ja diminuendoja, accelerandoja ja ritardandoja… Sama voidaan tehdä myös rytmisoittimilla.

4. Sovitaan yhteinen tahtilaji. Jokainen keksii itselleen rytmiostinaton, joka on sopimuksen mukaan 1-2 tahdin pituinen. Muistetaan käyttää myös taukoja. Kapellimestari antaa tempon ja alkaa koota rytmikudelmaa yksi soittaja kerrallaan. Välillä soitetaan tutti ja välillä kapellimestari nostaa esille soolon tai sooloja, muuttaa tempoa ja dynamiikkaa ja pitää taukoja.

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio